Нищо не знаеш...

"Сега знам! Няма парфюм, който да ухае по-добре на кожата ми от аромата на твоите ръце. Няма други очи, в които така добре се отразява душата ми. Няма друго тяло, което да пасва идеално на извивките на моето. Сега знам! Лудостта ми си има име. Твоето. Не искам да оздравявам..."


От няколко дни ми се върти идеята за статия, посветена на фрази, с които мъжете да задяват шведките. Вече не един познат в скайп ме е питал: "Как да кажа на тая дългокраката, че е много красива?". И аз си отговарям. Сега ще си кажете, ще я заговоря на английски, всички скандинавци говорят английски. Да, това е така. Но е съвсем друго да бъдеш изненадан. Аз попаднах на един араб, тук в Швеция, който е живял със семейството си в България. И ми беше много странно, но и приятно, че той говори български. Така е и със шведките. Всеки може да им каже: "You are beautiful", но не всеки: "Du är jätte snygg", например. Какво означава ли? Ако има желаещи за подобно начинание, ще разберете. не, че Гугъл Транслейтър не може да помогне. Но там няма нито интонация, нито словоред...а много от нещата се превеждат с речниковото си значение, а в разговорният шведски значат друго.
После се замислих как аз като заминавах, нямаше курс и не много информация на български в интернет пространството. И тогава нещо ми прищрака. Да си направя малък курс по шведски. Но той няма да бъде само езиков, но и културен. За традициите, храната, хората, месностите, забележителностите, нравите, за това как никой в тук не е чувал за пословичната в България "шведска тройка". Не, че моят шведски е перфектен. Не че знам всичко. Но човек се учи, докато е жив. И няма да е нито пътепис, нито тип туристическа брошура. Или поне ще дам най - доброто от себе си.
Пускам анкета(може да я видите вдясно), за да разбера има ли желаещи за нещо подобно. Сигурно ще трябва да направя друг блог, като не знам как да слагам категории тук...Но, не е болка за умиране :P

1 коментара:

При тях има сух режим, значи шведи има и все повече ще има. Нали държавата развива бизнес с алкохолен туризъм :)

Публикуване на коментар

Voici mon secret...

Моята снимка
Sweden
Обещавам, Никога да не забравям, че това е любов, която се случва веднъж в живота! И винаги да знам с дъното на душата си, че без значение какви предизвикателства ще ни разделят, винаги ще намерим път един към друг!

Последователи

Из архива

Из чуждите дневници